fredag 28 oktober 2016

Idrott och hälsa - vad är målet?

Idrott och hälsa är ett ämne som har ändrat namn flera gånger, allt för att tydligare spegla innehållet och målet med ämnet. Ämnet har tidigare kallats för bland annat Gymnastik och Idrott. Namnen lever kvar än idag, men när den nya läroplanen kom 1994 bytte ämnet namn från 80-talets Idrott till dagens Idrott och hälsa. Anledningen till det är som jag tidigare nämnde för att namnet bättre ska spegla ämnets innehåll.

Nedan har jag klistrat in min egna bedömningsmatris som är direkt tagen från kunskapskraven i årskurs 6. Där går det att se alla eleverna ska kunna delta i lekar, spel och idrotter och anpassa sina rörelser till aktiviteten, de ska kunna anpassa sina rörelser till musikens takt och rytm och de ska kunna simma 200 meter. De kunskapskraven är alla väldigt praktiska, men det finns andra kunskapskrav vilka eleverna även måste visa på en mer teoretisk sida. De ska kunna samtala om sina upplevelser av fysiska aktiviteter och föra resonemang kring hur aktiviteterna påverkar hälsan och deras fysiska förmåga, de ska kunna genomföra uteaktiviteter med anpassning till olika förhållanden och till allemansrätten, de ska kunna orientera, de ska kunna ge beskrivningar på hur skador förebyggs samt kunna hantera nödsituationer vid vatten.




I och med den senaste läroplanen som började gälla 2011 har det blivit ett större fokus på hälsa samt på friluftsliv. Vad säger du själv, visst har ämnet ändrats en del sedan du själv gick i skolan?

Hälsningar Emma





torsdag 27 oktober 2016

Sista veckan med dans

Den här veckan är höstterminens sista vecka med tema dans. Femmorna har färdigställt sina musikvideor, resultatet blev jättelyckat! Förutom att de fick skapa sina egna koreografier fick de sedan spela in sin dans med en iPad och sedan redigera filmen i iMovie.


I årskurs två och fyra har vi haft en mer lekfylld avslutning av dansmomentet, där har vi lekt danslekar. I årskurs 4 har vi även hunnit lära oss en koreografi som femmorna tidigare har fått lära sig, en dans till låten Cupid Shuffle. Årskurs två har idag fått börja ladda inför morgondagens halloweenfirande. Detta gjorde vi genom att leka till lite mer spöklik musik som Ghostbusters och Thriller. Vi har även dansat loss i salen till olika danser som finns på tvspelet Just Dance. Här länkar jag till en av de populäraste låtarna som vi dansade till idag.


Just Dance - Ghostbusters


Imorgon är sista dagen innan ett välförtjänt höstlov. Efter lovet kommer vi att arbeta med gymnastik, hinderbanor och parkour. Mer om syftet kring det arbetsområdet kan ni läsa i terminsplaneringen. 


Efter lovet kommer den nya idrottsläraren Magnus äntligen börja. Han kommer att undervisa årskurs 1,3 och 6.


Hälsningar Emma

torsdag 20 oktober 2016

IKT i idrottshallen

I dagens undervisning är eleverna vana att möta digitala hjälpmedel. Eleverna har rätt till en tidsenlig utbildning och det tycker jag självklart ska gälla även i ämnet idrott och hälsa. Därför har jag sedan några veckor tillbaka fått tillgång till en projektor i idrottshallen.


2:orna och 4:orna har dansat en dans från en av Ice Age-filmerna. Det har varit olika nivåer på undervisningen, men alla har tagit del av dansen dels genom att titta på youtube-klippet som finns länkat nedan. Fyrorna kunde sedan utveckla dansen genom att göra den till annan musik med annat tempo.


Titta gärna på klippet, ditt barn kanske kan visa dansen för dig!




The Sid Shuffle - Ice Age


Hälsningar Emma

Inga strumpor i idrottshallen!

Under lektionerna i idrott och hälsa vill jag inte att eleverna deltar i strumpor. Om eleverna deltar i strumpor får de väldigt dåligt fäste och halkar lätt. De har även svårt att snabbt kunna stanna samt att göra riktningsförändringar, vilket är viktigt att kunna göra i lekar, hinderbanor och spel.


Jag föredrar att eleverna deltar i inomhusskor (inga utomhusskor eller skor med svart sula, om det inte står "non marking" på dem). Det är okej att de deltar barfota, men det finns en stor skaderisk då. Skaderisker som kan uppstå om eleverna är barfota kan vara att en klasskompis råkar trampa en på tårna, stickor från bänkar/plintar eller att de tappar redskap på fötterna. Jag har pratat om det här med eleverna, men ni får jättegärna lyfta det hemma också. Tack!


Hälsningar Emma

måndag 17 oktober 2016

Dans och rörelse

Förra veckan, i samband med att vi gick in, började vi att arbeta med dans och rörelse till musik. I årskurs 2 började vi med enkla och roliga danslekar, t.ex. danskull, dansstopp och scenkull. I årskurs 4 har vi också lekt olika danslekar men vi har också hunnit med att dansa Jenka. Alla klasser gjorde det med lyckat resultat och lyckades ta sig runt flera varv i salen utan att släppa varandras axlar.


I årskurs fem har vi startat upp ett större dansprojekt där målet är att eleverna i mindre grupper ska skapa en koreografi som de ska få spela in och göra en musikvideo av. Det projektet kommer att starta upp på riktigt den här veckan! Eleverna känns peppade inför uppgiften och det ska bli spännande att se hur arbetet med IKT kommer att fungera på idrottslektionerna.


Jag vill återigen påminna om att eleverna inte får vara med på idrotten i strumpor. Det är antingen barfota eller inomhusskor som gäller.


Hälsningar Emma

torsdag 6 oktober 2016

Några bilder från veckan

Den här veckan har alla klasser förutom ettorna arbetat med kartkunskap och orientering. Årskurs 2 och 3 har arbetat med orientering under en längre period och har den här veckan fått testa på sina kunskaper uppe i Vanadislunden. Här är ett exempel på hur en kontroll har sett ut för eleverna i årskurs 2. Eleverna ser på kontrollens nummer att de har hittat rätt och för att jag ska se att de har hittat rätt kontroll ska de skriva ner talets summa på sitt orienteringspapper. När de har räknat ut talet ska de göra rörelseövningen som står längst ner på kontrollen.




Årskurs 4 och 5 har bara haft en vecka av orientering, desto mer blir det till våren. Eleverna har testat på att orientera enligt en princip som kallas för "stjärnorientering". Det innebär att det enbart finns 2-3 kontroller/karta. När de har hittat sina kontroller kommer de tillbaka till mig för att få en ny karta med nya kontroller. Det tycker jag är ett bra sätt att arbeta på då eleverna snabbt kan få respons kring hur det går, det är lätt för mig att upptäcka vad eleverna tycker är svårt och därmed blir det även lättare för mig att kunna hjälpa eleverna vidare i sitt lärande.


Imorgon är det sista dagen med utomhusidrott, nästa vecka går vi in och börjar arbeta med temat "dans och rörelse till musik".


Hälsningar Emma