fredag 28 oktober 2016

Idrott och hälsa - vad är målet?

Idrott och hälsa är ett ämne som har ändrat namn flera gånger, allt för att tydligare spegla innehållet och målet med ämnet. Ämnet har tidigare kallats för bland annat Gymnastik och Idrott. Namnen lever kvar än idag, men när den nya läroplanen kom 1994 bytte ämnet namn från 80-talets Idrott till dagens Idrott och hälsa. Anledningen till det är som jag tidigare nämnde för att namnet bättre ska spegla ämnets innehåll.

Nedan har jag klistrat in min egna bedömningsmatris som är direkt tagen från kunskapskraven i årskurs 6. Där går det att se alla eleverna ska kunna delta i lekar, spel och idrotter och anpassa sina rörelser till aktiviteten, de ska kunna anpassa sina rörelser till musikens takt och rytm och de ska kunna simma 200 meter. De kunskapskraven är alla väldigt praktiska, men det finns andra kunskapskrav vilka eleverna även måste visa på en mer teoretisk sida. De ska kunna samtala om sina upplevelser av fysiska aktiviteter och föra resonemang kring hur aktiviteterna påverkar hälsan och deras fysiska förmåga, de ska kunna genomföra uteaktiviteter med anpassning till olika förhållanden och till allemansrätten, de ska kunna orientera, de ska kunna ge beskrivningar på hur skador förebyggs samt kunna hantera nödsituationer vid vatten.




I och med den senaste läroplanen som började gälla 2011 har det blivit ett större fokus på hälsa samt på friluftsliv. Vad säger du själv, visst har ämnet ändrats en del sedan du själv gick i skolan?

Hälsningar Emma





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar